Η Ιστορία του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Φλωρινιωτών και των Πέριξ εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το έτος 1954. Το 1955 εκλέχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο το Διον. Εξάρχου, αντιπρόεδρο το Σωκράτη Λιάκο και γ. γραμματέα τον Αναστάσιο Μητσώλη.

Σκοποί του Συλλόγου είναι:
1) Η διατήρηση των πατρώων εθίμων και παραδόσεων και η μεταξύ των μελών αλληλεγγύη, συνοχή και αλληλοϋποστήριξη.
2) Η ηθική ενίσχυση των μελών.
3) Η διά παντός νομίμου μέσου επιδίωξη της ανυψώσεως του γοήτρου της γενέτειρας και η συμμετοχή σε ενώσεις ή ομοσπονδίες, που επιδιώκουν παρόμοιους σκοπούς.

Η Φλώρινα είναι πρωτεύουσα του ομωνύμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι χτισμένη στις ανατολικές προσβάσεις του Βαρνούντα σε υψόμετρο 660 μ. και διασχίζεται από τον ποταμό Σακουλέβα.

Ο Νομός Φλώρινας έχει πληθυσμό 54.751 κατοίκους και έκταση 1.924 τ.χλμ. Ο Δήμος Φλώρινας έχει 13.955 κατοίκους.

Η πόλη απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 8-11-1912.

Ο Σύλλογος το 1955 εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Την 24-4-55, Κυριακή του Θωμά, πραγματοποιήθηκε η πρώτη καλλιτεχνική εσπερίδα του Συλλόγου στη ΧΑΝΘ. Παρευρέθηκε και η χορωδία του Φ.Σ.Φ. «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Διοργανώνονται κατ' έτος αποκριάτικοι χοροί με εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων των Αλώνων, Ακρίτα, «Αριστοτέλη» κ.ά.

Το 1978 επιτεύχθηκε επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου με νέες αρχαιρεσίες και ανάδειξη νέων Δ.Σ. με προέδρους τους Ι Λιάτση, Αν. Θωίδη, Ευάγ. Μπάρα, Στέψ Παπαστεφάνου.

Το 1987 δημιουργήθηκε χορευτικό συγκρότημα.

Το 1990 δημιουργήθηκε η μεικτή χορωδία του Συλλόγου, με μαέστρους τους Ν. Δήμτσα και Άγγελο Αποστολίδη.

Το 1994 ο Σύλλογος συμμετέχει στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Κατά το μήνα Ιανουάριο εκάστου έτους γίνεται το κόψιμο της βασιλόπιτας και κατ' έτος τσούγκρισμα πασχαλιάτικου αυγού.

Από το 1987, κατά το μήνα Αύγουστο, πραγματοποιείται γιορτή φασολάδας στη γενέτειρα.

Κατά το μήνα Οκτώβριο οργανώνεται γιορτή για το Μακεδονικό Αγώνα και το Νοέμβριο γιορτάζονται τα ελευθέρια της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό (8-11-1912).

Από το 1990 ανελλιπώς η μεικτή χορωδία του Συλλόγου έχει εμφανιστεί με επιτυχία στη Φλώρινα επανειλημμένα, στην Αθήνα, Λαμία, Βέροια, Καστοριά, Καβάλα, Αμύνταιο, Γρεβενά, Σιάτιστα, Άργος Ορεστικό, Σέρρες, Θεσσαλονίκη επανειλημμένα, Κλεισούρα, στα φεστιβάλ Ο.Τ.Ε. και «Αριστοτέλη» Φλώρινας, στη Δ.Ε.Θ. προς τιμή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη, στο Μοναστήρι και σε άλλα μέρη.

Κατά το μήνα Δεκέμβριο πραγματοποιούνται συνεστιάσεις και χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν μελών του Συλλόγου και χορωδών. Το 1964 έγινε κοινή συνεστίαση με Σωματεία Δυτικομακεδόνων Καναδά - Η.Π.Α.

Ο Σύλλογος συμμετείχε στα συνέδρια της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων στη Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά.

Ο Σύλλογος έχει απονείμει τιμητικές διακρίσεις στους διατελέσαντες προέδρούς του, στους Προ Εμφιετζόγλου, Π. Σπύρου, Β. Πατουλίδου, Ι Λιάτση, Π. Τραϊανίδη, Γ. Χριστιανόπουλο, Αρ. Βρίτσιο, Κ. Βαβούσκο, Ιω. Αντωνόπουλο, Κων. Στεργιάδη, Ν. Μέρτζο και Φ.Σ.Φ. «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Επίσης έχουν οργανωθεί εκθέσεις ζωγραφικής με έργα του Ευαγ. Μπάρα και άλλων Φλωρινιωτών καλλιτεχνών, έκθεση Λαογραφίας και πολλές εκδρομές.

Ο Σύλλογος Φλωρινιωτών έχει τιμηθεί από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης, από το «Σπίτι της Ευρώπης» Θεσσαλονίκης, από το Δήμο Φλώρινας, από το Φ.Σ. Φλώρινας «Αριστοτέλης», από τους Συλλόγους Φλωρινιωτών Αθήνας και Ν. Πέλλας, από το Δήμο Βέροιας, από το Σύλλογο Βορειοελλαδιτών Φθιώτιδας και από τη Λέσχη Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης.